Hogyan kezdjük?

Álmodozással.
Keressenek egy védett, minél naposabb helyet a kertben. Legyen szélcsendes, ne lássanak be az utcáról, és lehetőleg a lombhullató fáktól kicsit távolabb. Találják ki, mi mindent szeretnének ott csinálni. Hol lenne hely napozásra, grillezésre, vendéglátásra, hogyan lehet kényelmesen megközelíteni, milyen legyen a látvány a nappaliból…

Mekkora legyen a medence?

Egy családi medence akkor az igazi, ha mindenki megtalálja benne a maga örömét. Ez bizony nem kis kihívás, hiszen otthon általában nem strandméretben gondolkodunk.

  • Vegyenek elő egy mérőszalagot, hogy lássák, mi fér el a kertben. Ne feledkezzenek meg arról, hogy a fáknak általában olyan kiterjedésű a gyökérzetük is, mint a lombkoronájuk, tehát nem célszerű a törzsüknél mérni, és a 80 cm mélyen aláalapozott kerítés tövében sem áshatunk hosszan büntetlenül. Persze, ha muszáj, akkor lehet, de előtte meg kell erősíteni az alapozását.
  • Ha csak hűsölni, mártózni akarnak a forró nyári napokon, elég lehet egy kis medence, de jól jönne egy kényelmes lépcső, esetleg egy kis kényeztető hidromasszázs.
  • Ha nagy labdacsatákat terveznek a gyerekekkel, kellene egy kiszélesedő vízi játszótér.
  • Ha a családfő napi úszóedzésre készül, még nem biztos, hogy 15 m hosszú medence szükséges, alighanem otthonra inkább egy ellenáramoltató a célszerűbb megoldás.

A legalkalmasabb mélység megválasztása is kulcskérdés, és távolról sem egyszerű feladat:

  • A nagyobb gyerekek (és felnőttek) ugrálni szeretnének, ami balesetveszélyes lehet. Nem muszáj megtiltani, ha gondoskodunk legalább 1,50 m vízmélységről.
  • Még az ugródeszka sem elérhetetlen, de legalább 2,20 m mély vizet feltételez.
  • Viszont kisgyermeket vízhez szoktatni bizony kényelmetlen, ha a fejünk magasságába kell őt emelnünk.
  • Megfigyelték már, mit csinálnak a gyerekeik a tengerparton? Alighanem tesznek néha egy kis kitérőt a mélyvízbe, de alapvetően ott játszanak, ahol leér a lábuk.
  • A Nagymama igényeinek is valószínűleg egy sekélyebb vízfelület, no meg egy kényelmes lépcső és kapaszkodó korlát fog megfelelni.

Minél sokszínűbb a család, annál összetettebbek az elvárások, amiket leginkább egy változó vízmélységgel lehet mindenki számára kielégítően megoldani. Távolról sem lehetetlen, csodálkoznak, ha látják, mennyi minden elfér akár kis helyen is.

Csak stílusosan!

Ha meglévő kertben épül a medence, fontos a ház és a kert egységes stílusának megőrzése. Az otthoni medence nem faltól-falig úszásra termett uszoda, a szögletes sarkú téglalapnak csak következetesen minimál stílusú épület mellett van létjogosultsága. Míg egy szimmetrikus elrendezésű épület mellett alighanem szabályos formájú medence mutat jobban, ha kevésbé szigorú a ház, érdemes lehet körülnézni a szabadabb, merészebb formák között.

A medence körül nem feltétlenül szükséges nagy térburkolat, de valamennyi már csak a fűnyírás miatt is célszerű. Lehetőleg a lépcső közelében azonban célszerű kiépíteni egy napozóteraszt, ahol szilárd felületre lehet tenni egy-két nyugágyat, asztalt, napernyőt. A térburkolat feltétlenül legyen megbízhatóan – vizesen is – csúszásbiztos, és persze legyen összhangban a ház körül, a kertben eddig használt burkolóanyagokkal.

Ha nagyobb átalakításokat terveznek a kertben, vagy új kertet építenek, még van idő egy jó referenciákkal rendelkező kerttervező bevonására is.

Tájékozódjanak a helyi építési előírásokról.
Ugyan az 50 m3 alatti és 1,50 m-nél nem mélyebb magán úszómedencék építéséhez nem szükséges építési engedély, de ez nem mentesít a településrendezési előírások betartása alól. A medence felülete nem számít bele a beépítési százalékba, de az előírt zöldfelületből leszámítandó. A telekhatártól előírt védőtávolságról gyakran megfeledkeznek az érdeklődőink. Alapszabály, hogy a medenceépítésre ugyanazok a betartandó távolságok vonatkoznak, mint az épületre. Ha tehát a ház az oldalsó telekhatártól 3 m-re épült, a hátsó telekhatártól pedig 6 m-re, ugyanez vonatkozhat a medencére is.

Ezután érdemes körülnézni az interneten.
Le lehet tölteni katalógusokat, de a nyomtatott katalógusnak is megvannak az előnyei. Igényeljenek, és nézegessék együtt a családdal. Tájékozódjanak az árakat illetően. Nagyságrendi ártájékoztatót minden komolyabb cég honlapjáról le tudnak tölteni, jó esetben még valamiféle műszaki tartalom is található hozzá. Ez egyelőre elegendő is, mert ettől a ponttól kezdve már nehéz továbblépni a szakemberek aktív résztvétele nélkül.

Ha találtak olyan medencét, amit szívesen látnának a kertjükben, korrektnek tűnő cégek referenciái között, hosszú távú garanciákkal és olyan árakkal, amik beleférnek a családi költségvetésbe, ezeket a cégeket és medencéket (valószínűleg 2-3-nál nem többet) kell alaposan megvizsgálni, és a munkatársaikat egy helyi ajánlattételre meginvitálni. Szánjanak időt egy alapos beszélgetésre, nézzenek referenciákat, és tisztázzanak minél több részletet, amíg el nem jutnak egy korrekt, minden részletet tartalmazó, egy összegű szerződésig, ami már nem tartogat meglepetéseket.

Mindent egybevetve: célszerű már most elindulni a megalapozott, jó döntéshez, rövid és szervezett építkezéshez és az otthoni strandolás örömeihez vezető úton.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét + 16 =

*