Medence építés előtt.. Hogyan kezdjük?

 

Álmodozással.

Keressenek egy védett, minél naposabb helyet a kertben. Legyen szélcsendes, ne lássanak be az utcáról, és lehetőleg a lombhullató fáktól kicsit távolabb. Találják ki, mi mindent szeretnének ott csinálni: Vizicsata a gyerekekkel? Henyélés, lazítás? Napi úszóedzés? Gyerekbuli? Vendéglátás barátokkal?
 
Hol lenne hely napozásra, grillezésre, vendéglátásra, hogyan lehet kényelmesen megközelíteni, milyen legyen a látvány a nappaliból…

Mérjenek

Mekkora legyen a medence?

Egy családi medence akkor az igazi, ha mindenki megtalálja benne a maga örömét. Ez nem kis kihívás, hiszen otthon nem strandméretben gondolkodunk.

Vegyenek elő egy mérőszalagot, hogy lássák, mi fér el a kertben. Hűsöléshez, mártózáshoz a forró nyári napokon, elég lehet egy jól felszerelt kis medence kényelmes lépcsővel. Ha nagy labdacsatákat terveznek a gyerekekkel, kellene egy kiszélesedő vízi játszótér. A családfő napi úszóedzéséhez sem biztos, hogy 15 m hosszú medence szükséges, lehet, hogy egy ellenáramoltató célszerűbb.

A méret fontos (de nem ez a lényeg)

 
szögletes medence, szabad formájú medence

Milyen formájú legyen?

 

Csak stílusosan! Ha meglévő kertben épül a medence, fontos a ház és a kert egységes stílusának megőrzése. Sok szabályos és szabad formájú medence tetszhet önmagában.  Kétségtelenül inkább szabályos forma mellett szól, ha le akarja fedni a medencét. Ugyanakkor a szögletes sarkú téglalap inkább egy következetesen minimál stílusú épület mellé illik. Míg egy szimmetrikus elrendezésű épület mellett alighanem szimmetrikus medence mutat jobban, ha kevésbé szigorú a ház, érdemes lehet körülnézni a szabadabb, merészebb formák között.

 

Nézze meg gazdag formaválasztékunkat (kattintható)

ovális medencék gomb

vese alakú medencék gomb

téglalap alakú medencék gomb

szabad formájú medencék gomb
mini medencék gomb
Úszófolyosó gomb

 
A medence mélysége

És milyen mély?

Ez is kulcskérdés, és távolról sem egyszerű: A nagyobb gyerekek (és felnőttek) ugrálni szeretnének, ami balesetveszélyes lehet. Nem muszáj megtiltani, ha gondoskodunk legalább 1,50 m vízmélységről. Még az ugródeszka sem elérhetetlen, de legalább 2,20 m mély vizet feltételez. Viszont kisgyermeket vízhez szoktatni kényelmetlen, ha a fejünk magasságába kell őt emelnünk. Megfigyelték, mit csinálnak a gyerekeik a tengerparton? Alighanem tesznek néha egy kis kitérőt a mélyvízbe, de alapvetően ott játszanak, ahol leér a lábuk. A nagyszülők igényeinek is valószínűleg egy sekélyebb vízfelület és egy kényelmes lépcső fog megfelelni. Minél sokszínűbb a család, annál összetettebbek az elvárások, amiket leginkább változó vízmélységgel lehet mindenki számára kielégítően megoldani.

 
Fejesugrás mély vízbe

Ezután érdemes körülnézni az interneten

Le lehet tölteni katalógusokat, de a nyomtatott katalógusnak is megvannak az előnyei. Igényeljenek, és nézegessék együtt a családdal.

Katalógusigénylés

Tájékozódjanak az árakat illetően. Nagyságrendi ártájékoztatót minden komolyabb cég honlapjáról le tudnak tölteni, jó esetben még valamiféle műszaki tartalom is található hozzá. Ez egyelőre elegendő is, mert ettől a ponttól kezdve már nehéz továbblépni a szakemberek aktív részvétele nélkül.

Medence árak letöltése

Ha találtak olyan medencét, amit szívesen látnának a kertjükben, hosszú távú garanciákkal és olyan árakkal, amik beleférnek a családi költségvetésbe, ezeket a cégeket és medencéket (valószínűleg 2-3-nál nem többet) kell alaposan megvizsgálni, és a munkatársaikat egy helyi ajánlattételre meginvitálni. Szánjanak időt egy alapos beszélgetésre, ha lehet, nézzenek referenciákat, és tisztázzanak minél több részletet, amíg el nem jutnak egy korrekt, minden részletet tartalmazó, egy összegű szerződésig, ami már nem tartogat meglepetéseket.

Mindent egybevetve: Célszerű már most elindulni a megalapozott, jó döntéshez, rövid és szervezett építkezéshez és az otthoni strandolás örömeihez vezető úton.